Smärtan på insidan av underbenet, längs skenbenet, benämner vi i vanligt tal som en benhinneinflammation. fast det egentligen inte är det. Utan det handlar mer om en överbelastningsskada. Var därför förberedd på att behandla benhinneinflammation kan vara både tålamodsprövande och ta tid.
De flesta blir bra från besvären genom att vila ett tag samt göra en del övningar hemma. Men ibland kan en naprapat behöva behandla din benhinneinflammation. Vår absoluta rekommendation är att inte gå med besvären för länge, utan att göra något åt dem så fort som möjligt.
Först bör du vila från den aktivitet som gjort att du har fått besvären. Vi ser att en mycket vanlig orsak till benhinneinflammation är för mycket och för intensiv löpning, kanske i kombination med nya underlag. En annan anledning är att våra patienter har en fot som inte riktigt fungerar, vilket gör att kroppen kompenserar för ett felaktigt rörelsemönster.
Att behöva vila när man äntligen kommit igång med sin löpning eller ökat intensiteten är ju förstås inte kul. Dock så kan du under en period välja en annan träningsform, som inte belastar underbenen lika mycket, till exempel genom att cykla eller simma.
Skulle besvären, trots vila, hemövningar och alternativ träning, inte gå över på några veckor tycker vi att du skall du t ex skall kontakta en naprapat. Kom ihåg att det gäller att vara utrustad med en hel del tålamod, det kan ta ett ganska långt tag innan du är helt återställd.
Så här kan du själv behandla benhinneinflammation.
Låt benet vila dag 1–2:
Om du bara har svaga smärtor kan du börja med att dra ner på träningen, men sluta om det gör ondare. Att behandlamed is kan vara skönt och ge viss lindrande effekt.
Stretcha dag 3–7:
När smärtorna avtar är det dags för nästa steg. Här gäller det att börja jobba med muskler och senor genom stretching. Ett förslag är att gå ner på knä, så att tårna pekar rakt bakåt, och du sitter ovanpå hälarna medan du pressar anklarna ner mot golvet i 10–12 sekunder.
Avlasta och kom igång vecka 2–3:
Efter ca 2 veckor av mindre/ingen aktivitet och stretching, kan du så smått börja träna sådant som inte belastar underbenet. Här kan simning och cykler vara två bra alternativ. Något annat som fungerar bra är att sätta bandage på underbenet eller använda inlägg i skorna.
Rehabträna vecka 4–12:
Efter ca en månad, beroende på omfattningen av ditt problem, kan du så smått börja återgå till din vanliga träning. Men skynda långsamt och håll intensiteten på miniminivå. Ett annat råd är att träna på mjukare underlag, som t ex gräs.
Blir det inte bättre är du självklart välkommen att höra av dig till oss för konsultation.
Boka en naprapatbehandling
Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus