Din hjärna är ett helt fantastiskt organ! Den är byggd för att ständigt utvecklas, lära sig nya saker och att anpassa sig efter nya situationer. Tänk att den omformar sig lite varje dag. Din hjärna formas och får sin unika struktur från dina erfarenheter, dina tankar och dina känslor. Ta reda på vad just din hjärna behöver för att hitta motivation, fokus, meningsfullhet och glädje.
Idag har forskningen bevisat att du kan bilda nya hjärnceller hela livet. Dessa hjärnceller, nya som gamla, har sedan till uppgift att koppla ihop sig med varandra och överföra information. Då bildas synapser. I synapserna lagras dina tankar, minnen och dina erfarenheter.
För att hjärncellerna skall kunna föra information mellan varandra behövs kemi. De kemiska signalsubstanser som transporterar informationen påverkar hur du tänker, känner, upplever och hur du mår. Får du obalans i denna kemi så kan du känna dig deppig, trött, okoncentrerad och få svårt att minnas.
Med kunskap och medvetenhet kan du påverka din hjärnas kemi och formbarhet. Det finns många kemiska signalsubstanser både i din hjärna och i din mage och här kan du läsa om några som är viktiga för motivation, fokus, meningsfullhet och glädje.
Dopamin hjälper dig att känna motivation och att minnas
Dopamin styr ditt belöningssystem, det ger dig vilja, motivation och drivkraft. Av dopamin blir du koncentrerad och det hjälper dig också att minnas. Dopamin kan liknas vid datorns ”sparaknapp”.
Hur får man då tag i dopamin? Ett bra och effektivt sätt är att röra på sig. All form av rörelse duschar hjärnan med dopamin. Tänk allt ifrån att du tar trapporna istället för hissen eller när du tagit dig en löparrunda.
Att ge och få beröm är också ett bra sätt att frisätta dopamin. Det häftiga är att den som ger beröm får lika stor frisättning. Så du behöver alltså inte sitta och vänta på beröm! Plussar du även på ett leende så blir dosen extra stark.
Serotonin är ditt balanshormon
Serotonin ger dig långsiktig harmoni, du känner dig nöjd och är på bra humör. Har du däremot låga halter av denna signalsubstans kan du känna dig ledsen, trött och deppig. Halterna påverkas av dagsljus och det finns flera studier som visar att din prestation och effektivitet ökar när du befinner dig i ljusa miljöer med mycket dagsljus.
Serotoninet har även till uppgift att reglera vår aptit och frisätts av att viss kost som till exempel mandlar, tomater, mjölk, aprikoser och banan. Så ta en banan och du kan direkt bli på gott humör.
Oxytocin ger lugn och ro
Här är vårt lugn och ro hormon. Motsatsen till att fly och fäkta. Det som ger dig lugn och motverkar stress. Oxytocinet gör att du blir öppen, lättare tar in information samt att du inte ser andra som hot lika fort. Man kan helt enkelt säga att det ökar empatin.
Hur får man då tag i detta? Jo, genom närhet med andra människor, beröring, värme, ögonkontakt, genom leenden och att ta del av andras historier. Att ta del av varandras berättelser ger oss kraften att producera oxytocin. Men det absolut bästa tipset är att ge och få kramar. Undrar du hur många? Då är svaret åtta stycken om dagen.
Din hjärna utvecklas varje dag! Den lär sig nya saker, den tänker och den känner. Tänk om du har format om din hjärna bara genom att läsa den här artikeln? Förmodligen har du det. ”För det ska du veta, du har inte samma hjärna i kväll när du går och lägger dig som du hade i morse när du gick upp!” / Rolf Ekman.
Källa: Ulrika Ahlqvist, Hjärnberikad AB
Lär känna din hjärna
Enligt Rolf Ekman, professor i neurokemi vid Sahlgrenska Akademien, gäller det att hitta en balans i hjärnans kemi. Eftersom varje hjärna är unik så måste du lära känna din hjärna.
Ulrika Ahlqvist och Linda Bellvik från företaget Hjärnberikad har under många år samarbetat med Rolf och andra hjärnforskare för att tydliggöra och förklara hjärnans kemi. De har paketerat kunskapen till en tillämpbar vardag och här kommer några av deras tips för att Göra en bra dag!
Gör en bra dag med en High five för hjärnan
Att göra en bra dag handlar dels om att bli kompis med din hjärna och dels att uppmärksamma små positiva och viktiga saker i vardagen som vårdar och vässar din hjärna. Med fem begrepp (High five) så kan du enkelt checka av hur du mår och vad du kan tänka på för att göra en bra dag och få en bra balans i din hjärnas kemi.
1. Fysik: Ta hand om din fysik
Mat – maten blir byggstenar till ditt humör, ditt minne och din koncentrationsförmåga. Att äta en hälsosam kost bidrar till ökad motivation till mer energi och dessutom till ökat fokus. Att äta bra stärker hjärnans formbarhet och kan till och med hålla hjärnan ung.
Fysisk aktivitet – det finns stora hälso- och prestationseffekter med att röra på sig, allt från en promenad på lunchrasten till att ta trapporna istället för hissen, små ”Brain-breaks” under arbetspasset till det pulshöjande passet. Så fort du är i rörelse duschas hjärnan av dopamin. Dessutom bidrar pulshöjande aktivitet till nybildning av hjärnceller.
2. Passion: Upptäck, utforska och utmana
Lär nya saker – vår hjärna älskar att lära sig nya saker. Fundera en stund över när du lärde dig något nytt. Att utveckla sina intressen och passioner är väl investerad tid för din hjärna. Så fort du lär dig nya saker bildas synapserna blixtsnabbt, nya spår och nya vägar i hjärna.
Omväxling/utmaning – omväxling och utmaning handlar om att befinna sig i olika omväxlande miljöer, ge hjärnan olika sinnesupplevelser och nya erfarenheter. Det handlar också om att våga utmana sig. Att våga lämna sin komfortzon, göra något man aldrig tidigare gjort och våga bryta mönster och vanor. Gör något du inte gjorde igår.
3. Sinne: Din inställning spelar roll
Positiva tankar – träna din hjärna på att vara i nuet, se små positiva saker vardagen. Eller varför inte dagdrömma en stund? Idag blir våra hjärnor lätt överstimulerade av allt som sker. När hjärnan blir överstimulerad kan den i värsta fall stänga av den smarta delen av hjärnan, så kallad frontalloben, vilket medför att du kan få svårt för att lösa problem, organisera och planera. Men om du aktivt tränar din hjärna på att fokusera på små positiva saker så kommer du att bygga en vidunderlig motståndskraft för att hantera din eventuella stress.
4. Vänskap: Dina vänner är guld för din hjärna
Vänner och relationer – en trygg hjärna är en smart hjärna och också en samarbetsvillig hjärna. När hjärnan är trygg får den tillgång till alla funktioner i den smarta hjärnan och vi blir kreativa och lösningsfokuserade. Fundera över i vilka situationer du känner dig lugn, glad, nyfiken? Hur känns det när du vet att du är omtyckt, respekterad och uppskattad? Blir det inte då lättare att våga utmana dina gränser och ta nya kliv framåt?
5. Återhämtning: Vila dig i form!
Vila och sömn – vi människor är en hårt arbetande art, vi har i alla tider ansträngt oss och arbetat hårt. Det är människan van vid och byggd för. Det som är oroväckande idag är inte alltid överansträngningen i sig utan bristen på återhämtning. Det är naturligt att arbeta hårt och att sedan vila. I vilan släpper hjärnan taget om oro och prestation och den hittar ny kraft och energi.
Unna dig själv små återhämtningspauser under en dag! Fundera över vilka små saker i vardagen som bidrar till din vila.