Löparknä, eller iliotibialbandssyndrom, och olika symptom kommer veckans blogginlägg att handla om.
Löparknä är ett smärttillstånd som sitter på utsidan av knät och beror oftast på överbelastning. Själva namnet kommer av att det oftast är löpare som får besvär med detta.
Varför just löpare får besvär beror dels på hur sporten är utformad men även på benets anatomi. På lårets utsida går ett bindvävsband som kallas för IT-bandet.
Den går i sin tur över knäts utsida och vid löpning kan bandet glida över benutskott på lårbenet vilket kan skapa irritation i området. Det finns även en slemsäck i området som kan bli irriterad av friktionen.
Symtom:
Det vanligaste symtomet är att du känner smärta under aktivitet på utsidan av låret. Smärtan kan uppstå efter olika lång tid hos olika personer men vanligtvis uppkommer smärtan efter 2-3 kilometers löpning.
Det kan även förekomma att du hör klickande ljud från knät när du böjer på det. Du kan även ha smärta när du går i trappor.
Vad orsakar löparknä?
Löparknä är ett vanligt tillstånd. Oftast är själva orsaken lokaliserad till annat ställe än knät och kan ha sitt ursprung i såväl underben, fot, säte och ländrygg. Därför är det viktigt att göra en adekvat undersökning för att se var den felande länken sitter.
Hur kan ni hjälpa mig?
Vi på Friskvårdskollen kan hjälpa dig med både rehabilitering av ditt löparknä men vi arbetar även förebyggande med övningar och behandling för att tillståndet inte ska återkomma.
Vi hjälper dig att hitta din ”svaga länk” och orsaken till besväret.
Finns det några övningar jag kan göra för att förebygga löparknä?
Det finns inga generella övningar som fungerar på alla, men det finns vissa övningar som är bra oavsett för alla löpare.
Det gäller framförallt att vara stark i säte och knä samt stretch av berörda muskler. Nedan ger vi förslag på två stretcher du kan göra för att förebygga löparknä.
Stretch av framsida lår.
Använd en vägg och placera underbenet med fotryggen mot väggen och knät i marken. Det andra benet kan du antingen sitta på med böjt knä eller ställa upp benet med 90 graders böjning i knät.
Benet som är mot väggen ska vara i direkt kontakt med väggen. Försök nu att sträcka upp överkroppen så att du står rakt. Det ska nu dra i framsida lår. Stå så i 30-60 sekunder.
Stretch av utsida lår
Korsa ena benet framför det andra och skjut ut höften åt den sida där du har benet bak. Detta ska nu sträcka i utsidan av sätet/låret. Håll så i 30-60 sekunder.
Är övningarna svåra att förstå, ta gärna hjälp av en personlig tränare på gymet eller fråga din naprapat vid ditt nästa besök. Vi hjälper gärna dig med övningarna.
Boka en naprapatbehandling
Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus som kan hjälpa dig med ditt löparknä.
Källor:
Bahr R. Idrottsskador – en illustrerad guide, 2015. Sisu Idrottsböcker.
https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/leder/loparkna/