Att ha ont i foten är ett vanligt tillstånd bland våra patienter. Anledningen till att man har ont kan vara många och vi fokuserar alltid på orsaken till att man har ont i foten och inte symptomen.
Foten är en komplex struktur som spelar stor roll i både hållning och dynamiska aktiviteter som gång och löpning.
Allt eftersom evolutionen har utvecklats har kravbilden på foten ökat. Att ha ont i foten är också en vanlig orsak till kontakt till primärvården och uppskattningsvis har 24% av den vuxna befolkningen kontaktat primärvården för just problem med fötterna.
Det finns även forskning som visar att fotsmärta kan öka risken för balanssvårigheter och fall, detta kan framförallt bli viktigt för äldre personer som redan med åldern har sämre balans.
Vad har foten för funktioner?
När du står är fötterna själva basen för resten av kroppen och måste kunna vara stabil. Vid gång och löpning måste foten klara av att skjuta ifrån och samtidigt stötdämpa. Tänk dig att foten är som en fjäder som ska klara av att ha både spänst och stötdämpning.
Foten består av tre system:
- Det passiva systemet som består av benen i fotvalven, plantarfascian och ligament.
- Det aktiva systemet består av av fotmusklerna.
- Det neurala systemet består av receptorer i muskler och ligament.
Dessa tre system måste fungera tillsammans och stötta upp varandra för att din fot ska kunna fungera optimalt. Det passiva systemet består framförallt av våra fyra fotvalv (ett inre, ett yttre, ett främre och ett bakre) och är tätt sammankopplade med varandra gällande funktion.
Det aktiva systemet syftar mycket till att stabilisera foten med hjälp av muskler och är allt för ofta förbisedda när det kommer till rehabilitering och träning. Hur ofta tränar du dina fotmuskler på gymmet eller hemma?
Till sist har vi det neurala systemet som består av en mängd receptorer i ligament, ledkapslar, muskler och senor och finns i både aktiva och passiva systemet. En av de viktigaste funktionerna för balansen är just känseln under fötterna.
För att alla tre systemen ska fungera optimalt är det bland annat viktigt att inte alltid bara träna i skor utan även träna barfota.
Vilken sko jag ska välja?
Det finns en uppsjö av skor på marknaden med olika korrigeringar för stötdämpning, pronation och supination etc. Vad som passar just dig är helt individuellt men här kommer några tips på vad du ska tänka på när du väljer skor, oavsett aktivitet:
- Välj inte för små skor
- de flesta väljer skor som är för små vilket gör att foten inte kan trampa ut ordentligt i foten. Välj därför en sko med en bred eller rymlig tåbox så att fötterna kan göra det de ska, alltså trampa ut både med tårna och hela fotsulan. Främre fotdelen ska vara rörlig så att stortån ska kunna röra på sig.
- Det pratas mycket om pronation- och supinationsstöd i skor.
- en fot som fungerar bra ska ha en naturlig pronation och supination i foten. Det är inget farligt för foten att pronera eller supinera men måste fungera optimalt för att foten ska fungera som den ska.
Vi på Friskvårdskollen anser att det stötdämpning är fotens grundfunktion och använder du inlägg eller stöd kommer fotens grundfunktioner som stötdämpare eller fjäder att hämmas.
En mer långsiktig lösning är att träna och stärka upp din fot och säkerställa att du har rätt rörlighet i foten.
Vad kan vi på Friskvårdskollen göra för dig och dina fötter?
Vi arbetar med en behandlingsmetod som heter Pronatos. Detta är en metod som på ett effektivt och mätbart sätt korrigerar fötter och återskapar dess naturliga rörlighet.
Många får problem med skador och smärta av att ha förlorat mycket av fotens naturliga rörlighet och funktion. En, av många anledningar, kan vara dagens moderna skor med en klack, olika drop, stöd samt styv och stel uppbyggnad.
Den minskade rörligheten i foten gör att andra delar i kroppen överbelastas, delar som av naturen inte är skapta för att klara av den ökade belastningen.
Överbelastningen ger bland annat tillstånd som Funktionell Hallux Limitus (FHL) och Equinius som innebär stela vadmuskler.
Överbelastningen i fot, knä, ben eller höft gör att många får problem med hallux valgus, plantar fasciit, hälsporre, benhinneinflammation, löparknä, tibialis posterior syndrom, compartment syndrom, peroneus syndrom, hälsenebesvär, samt olika former av knäbesvär som ofta är svåra att diagnostisera.
Har du problem med dina fötter? Kontakta oss så hjälper vi dig!
Bli av med dina fotrelaterade problem!
Vi kan hjälpa dig att återskapa fotens naturliga rörlighet och därmed bli smärtfri!
Källor:
McKeon PO, Hertel J, Bramble D, Davis I. The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function. Br J Sports Med. 2015;49(5):290. doi:10.1136/bjsports-2013-092690
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24659509/
McKenzie DC, Clement DB, Taunton JE. Running shoes, orthotics, and injuries. Sports Med. 1985;2(5):334-347. doi:10.2165/00007256-198502050-00003
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3850616/
ABC om Vanliga sjukdomstillstånd i fot och fotled, del 1