fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Människans största och starkaste sena är Akillessenan, eller hälsenan i vanligt tal. Vid t ex löpning utsätts den för mycket stora krafter, som vid ett löpsteg kan vara ända upp till 10 gånger löparens egna vikt, beroende på löpteknik.

Därför ser vi att just överbelastningsskador på hälsenan är vanligt bland löpare. Inte sällan börjar man känna av en stelhet i hälen, speciellt på morgnarna. En stelhet som efter en tid kan göra att senan känns öm och svullen.

Smärtan i senan känner man igen i fyra olika stadier:

  • efter aktivitet, som kan försvinna efter lite vila
  • under träning, men den hindrar dig inte för att träna
  • under träning, men är då så smärtsam att den hindrar dig från att träna
  • kronisk smärta, det gör ont även när du vila

En tidigare, ganska vanlig, uppfattning har varit att överbelastningsskadorna ger upphov till en inflammation på hälsenan. Nya rön visar dock att det inte rör sig om en inflammation, utan om en nedbrytning (degenerering) av senans fibrer som gör att hållfastheten minskar.

Denna så kallade degeneration behöver inte bara vara orsakad av överbelastning genom träning. Smärtande hälsenor och nedbrytande förändringar kan man se hos helt inaktiva personer också.

Hos idrottare, eller mycket aktiva personer, verkar problemen dock vara kopplade till för mycket träning och för lite återhämtning. När belastningen blir för stor, hinner cellerna inte repareras och de börjar brytas ned istället. Troligen börjar nedbrytningen långt innan idrottaren/motionären känner någon smärta.

Andra orsaker till att senan överbelastas, förutom för mycket och för hård träning, kan vara att man överpronerar, har svaga vadmuskler, övervikt eller ålder. Är vaderna dessutom strama ökar belastningen på dem ännu mer.

När det gäller ålder vet man att, ju sämre cirkulation man har i och omkring senorna, minskar mängden näringsrikt blod för att bygga upp och reparera cellerna på bästa sätt.

Några råd!

Genom att stretcha vadmuskeln ordentligt samt styrketräna kan du minska problemen med hälsenan. En enkel övning, som du kan göra hemma på ett trappsteg, är så kallade excentriska tåhävningar.

Du gör en tåhävning med båda benen för att sedan gå långsamt ner på bara det ena benet.

Syftet med att stå på ett trappsteg är att du kan sjunka längre än om du bara stod på golvet. Genom att du går ner långsamt, gör det att muskeln, med sin sena, arbetar under förlängning, det vill säga excentriskt.

Var noga med att göra denna övning i långsam hastighet och i ett strikt utförande för bästa effekt. Träningen kan göra ont under utförandet, men skall sedan försvinna när man tränat klart.

Massage eller stötvågsbehandling kan sedan vara bra komplement i rehabiliteringen.

Har du ont?

Vi erbjuder massage, idrottsmassage, naprapati och Redcord för att hjälpa dig med dina smärtor och skador