Vår erfarenhet säger oss att det är vanligt med ryggont, men samtidigt väldigt olika orsaker till besvären. Att få ryggont händer de flesta någon gång.
Du har kanske tränat för mycket, sovit i en ny säng, lyft något på fel sätt, varit för stillasittande osv. Smärtan kan komma akut eller eller byggas upp över tid.
En sak är dock gemensamt, när det väl inträffar påverkar det oss mycket, både i vårt jobb och på vår fritiden. Här kan du läsa om olika orsaker till dina besvär.
Hur är ryggen uppbyggd?
Vår ryggrad är uppbyggd av en ryggrad som är tillräckligt stabil för att kunna bära huvudet, armarna och resterande del av kroppen. Ryggraden skyddar även och omsluter vår livsviktiga ryggmärg. Ryggraden delas in i en hals-, bröst- samt länddel och är uppbyggd av kotor med mellanliggande diskar.
Hos en människa finns 33 kotor. Runt kotorna finns också stabiliserande ligament vars uppgift är just att stabilisera ryggraden (1).
Ryggradens kurvatur
Ryggraden har också en kurvatur, den är något S-formad. Det beror på att vi har kurvor i ryggraden som ser olika ut på olika människor. I ländryggen går ryggraden in något för att i bröstryggen gå ut och sedan in igen vid nacken.
Att kurvaturen är olika tydlig på olika människor är helt naturligt, vi är inte helt symmetriska och ser helt enkelt ut så. Kurvaturens funktion är att kunna bibehålla en rörlig och elastisk rygg som kan uppta elastisk energi (1).
Olika tillstånd i ryggen:
Akut lumbago/ryggskott: Det är ungefär som det låter, det betyder helt enkelt ont i ryggen. Orsaken till detta är oftast okänt men prognosen är väldigt god. 60% är besvärsfria inom 2 veckor och 80-90% inom 3 månader.
MB Scheuermann: Den främre delen av ryggkotorna i bröstryggen har blivit kilformade vilket gör att buktningen i bröstryggen blir mycket större än hos en människa som inte har tillståndet. Tillståndet medför en mekanisk försvagning av ryggraden och risken för kompression av kotorna är högre pga detta (1).
Diskbråck: Ett diskbråck kan utlösas av en rad olika faktorer såsom åldrande rygg, kemiska faktorer eller helt utan känd orsak, det sistnämnda är vanligast. Vad som händer är att en del av disken läcker ut ur dess kapsel och kan därmed lägga tryck på nervrötterna i ländryggen. Samtidigt behöver du inte ens ha symtom av ditt diskbråck. Många har diskbråck i ryggen helt utan symtom och är därmed helt ovetande om dem (1).
Osteoporos: En sjukdom som orsakas i bristande nybildning av ben i skelettet. Är till stor del ärftlig. Personer med osteoporos har lättare att få frakturer då skelettet blir skörare (2).
Spinal stenos: En förträngning av det utrymme i ryggraden som innehåller ryggmärgen. Personer med dessa besvär har ofta gångsvårigheter, domningar och ansträngningsrelaterad värk, framförallt i benen men även i ryggen (2).
Skolios: Detta innebär att ryggraden är krökt mer än 10 grader. Ca 10% av befolkningen har det och har sällan problem med det. I sällsynta fall (1%) kan kröken bli så pass stor att den ger besvär. Du kan även ha en så kallad funktionell skolios som uppkommer till följd av smärtproblem i ryggen och korrigeras när den underliggande orsaken korrigeras (2).
Besväras du av ryggont eller känner igen dig i något av ovanstående symtom? Eller har du ett annat besvär med ryggen som du inte vet vad det är? Kontakta gärna oss så hjälper vi dig reda ut var din smärta kommer ifrån.
1. Bojesen-Moller. Rörelseapparatens anatomi 2002. Liber AB Falköping.
2. Lindgren & Svensson. Ortopedi 2007. Författarna och Liber AB.
Har du ont i ryggen?
Boka en tid hos någon av våra naprapater för att få hjälp med dina smärtor och skador