Går du också och funderar på, vad är naprapati?
Det kan vara förvirrande att hålla reda på, vad är naprapati och vad gör en naprapat egentligen? Vad är skillnaden på naprapat, kiropraktor och fysioterapeut? Osv.
Vi brukar säga att det är mer likheter än skillnader, men att vi alla fokuserar på funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. Detta inlägg kommer vi fokusera på vad är naprapati.
Ordet naprapati är en sammanslagning av tjeckiskans ”napravit” som betyder att korrigera och grekiskans ”pathos” som betyder lidande – naprapati brukar definieras ”att korrigera orsak till lidande”.
Naprapatin grundades i USA av Oakley Smith och introducerades i Sverige under 1960-talet. Naprapater är sedan 1994 legitimerade vårdgivare och därmed en del av svensk sjukvård.
Hur går en undersökning till?
Vid en undersökning, när du träffar din terapeut för första gången, går en stor del av undersökningen ut på att du själv får berätta om ditt besvär, det tas en sk. anamnes. En anamnes är en sorts sjukdomshistoria och beskrivning av dina nuvarande besvär som du berättar för din terapeut.
Din terapeut kommer också ställa en rad frågor för att bilda sig en uppfattning om dina besvär. En anamnes är ett av våra viktigaste verktyg för att kunna göra en så adekvat och korrekt undersökning som möjligt. Efter anamnesen kommer terapeuten utföra en undersökning.
Undersökningen ligger till grund för själva behandlingen. Vad som ingår i undersökningen skiljer sig beroende på vilket besvär du söker för men den kan innefatta kontroll av dina rörelser, leder, muskler men även tester som är avsedda för att antingen bekräfta eller utesluta ett specifikt tillstånd.
Hur går behandlingen till?
Efter undersökningen kommer du och din terapeut diskutera vilken behandling som är lämpligast för det besvär du söker. Behandlingen kan innehålla massage, triggerpunktsbehandling, manipulation, mobilisering och träning. En del behandlingar innehåller även stötvågsbehandling, dry needling mm. Allt anpassas efter dig och dina besvär.
Får jag med mig hemövningar?
Det beror på vad du söker för och vad du och din terapeut kommer fram till. Men de flesta behandlingar brukar inkludera någon form av hemövning. Det är viktigt att du försöker göra det som din terapeut rekommenderar för att behandlingseffekten ska bli så bra som möjligt.
Tänk på att det är en kort tid du träffar din terapeut och det är oftast det du gör resten av tiden som kommer ha stor betydelse.
Hur många gånger ses vi?
Allt beror på ditt besvär och din diagnos. Du och din terapeut lägger upp en behandlingsplan tillsammans. Men mellan tummen och pekfingret säger vi 2-5 gånger.
Kan jag komma till er även om jag inte har ont?
Absolut! Vi har stor erfarenhet av att arbeta med både idrottare, atleter och motionärer som vill komma framåt i sin träning.
Varför ska jag välja just Friskvårdskollen?
Vi är en specialiserad idrottsklinik där samtliga terapeuter har var sin specialisering.
Vem extra duktig på vad?
Johan – är specialiserad på fötter och arbetar med konceptet Pronatos som korrigerar fötter och återskapar dess naturliga rörlighet. Om fötterna inte fungerar optimalt kan andra delar av kroppen överbelastas och du kan få problem med fot, knä, ben eller höft.
Exempel på diagnoser Johan behandlar är hallux valgus, plantar fasciit, hälsporre, benhinneinflammation, löparknä, tibialis posterior syndrom, compartment syndrom, peroneus syndrom, hälsenebesvär, samt olika former av knäbesvär som ofta är svåra att diagnostisera.
John – är specialiserad på huvudvärk, käkproblem och yrsel. Dessa tre besvär kan vara tätt sammankopplade och måste därför behandlas som en helhet.
Exempel på diagnoser som John behandlar är kristallsjukan, spänningshuvudvärk och spänningar i käkar. John är även väldigt duktig på idrottsmedicin då han arbetar med Hammarby Friidrottsförening och simklubben Neptun.
Christian – är specialiserad på besvär kopplade till knä, baksida lår, ljumskar. Efter många år som naprapat inom svensk elitfotboll, både allsvenskan och landslag, har en Christian en extra djup kompetens kopplad till fotbollsspelare.
Philip – är vår senaste resurs med en bred och uppdaterad kompetens kring naprapati och ett fokus på armbåge samt händer. Problem som kan drabba många, både kontorsrelaterat men även idrottare som t ex längdskidåkare.
Utöver hans arbete på kliniken så genomför Philip en magisterutbildning i idrottsvetenskap på Mittuniversitetet i Östersund.
Behandlar ni bara besvär kopplade till era specialistkunskaper?
Hos oss kan du komma med alla typer av besvär då samtliga terapeuter har gått en 4-årig naprapatutbildning. Vi kan behandla många olika typer av besvär från kroppen.
Du kan exempelvis få hjälp med ryggskott, nackspärr, tennis- och golfarmbåge, massage, smärtor från höft, axelproblem och knäproblem m.m.
Om du är osäker på om vi kan hjälpa dig med ditt besvär är du varmt välkommen att ringa till oss 08-400 25 435 innan och ställa de frågor du eventuellt har.